KONTAKTNÍ INFORMACE
Ing. Jana Malá
Juřinka 143
757 01 Valašské Meziříčí
tel. 737 551 994
email: obchod@dobraspizirna.cz
Prodejna:
Obchůdek u Jany
Komenského 1275
75701 Valašské Meziříčí
Otevírací doba:
PO - PÁ 9,00-17,00hod
tel. na prodejnu 702 089 203
Použití v kuchyni: na pizzu, rajčatové omáčky, do zeleninových salátů, do mletých mas
Lyofilizace, neboli sušení mrazem, je nejšetrnější proces konzervace, při kterém se sušené bylinky ihned po sklizni hluboce zmrazí a poté se uzavřou do vakuové komory. Ve vakuu se krystalky ledu vypaří a surovina ztratí 95% své hmotnosti. Tímto způsobem se oregano zbaví pouze vody a všechny vonné látky zůstanou zachovány. To nelze docílit sebešetrnějším sušením teplým vzduchem.
Oregano je neodmyslitelně spjaté s italskou kuchyní. Přidává se do omáček z rajských jablíček i na pečená masa nebo do masových náplní do těstovin jako jsou raviloly a lasagne. Spolu s bazalkou tvoří dokonalý „tým“ na pizze. Oregano je oblíbené v celém středomoří stejně jako u nás majoránka, která je s oreganem botanicky příbuzná. V řecké kuchyni se oblibou přidává do zeleninových salátů, při nakládání oliv nebo na sýr feta, který se nakládá do olivového oleje s česnekem a s bylinkami.
Známé je také použití oregana v mexické kuchyni, kam se dostalo ze Španělska. Používá se do chilli con carne, což je směs masa často s fazolemi a kukuřicí, ale vždy pekelně pálivá. Oregano se zde často používá v kombinaci různými druhy chilli, cuminem a sušeným česnekem a cibulí.
Sáček 60 ml - 4 g
Kořenka 80 ml - 5 g
Sáček 600 ml - 40 g - na objednávku